Древни котви от Созопол пренаписват историята

0000128552-article2

Няколко каменни котви откриха водолазите от подводна експедиция на Националния исторически музей в древно пристанище, разположено западно от остров Св.Кирик и Юлита край Созопол, съобщиха от музея.

Формите на котвите свидетелстват, че те са използвани през ХV-ХІІ век пр.Хр. от крито-микенски, карийски или финикийски мореплаватели в епохата преди Троянската война.

Досега се смяташе, че първите средиземноморски мореплаватели в Черно море са гърците, влезли в морето ни през ХІІ в.пр.Хр.

Котвите от Созопол разбиват тази представа, доказвайки някои легендарни сведения, че корабоплаване в Черно море има поне едно хилядолетие по-рано.

"А също, че Троянската война е избухнала не заради хубавата Елена, а заради митата и акцизите, които троянци са наложили на древните мореплаватели, възползвайки се от контрола си над Дарданелите – входа за Черно море", се посочва в съобщението на НИМ, цитирано от dnes.bg.

Котвите са от здрав варовик с красиви форми, на тях има пробити по два или три отвора. През единия е минавало котвеното въже, а през другите дървени колове, които са задирали в дъното и спирали кораба.

Всяка от тях тежи по 200 кг и очевидно са принадлежали на кораби с голяма за времето товароподемност – 150-200 тона.

Не е и тайна какво са изнасяли от нашите брегове тези кораби - преди всичко жито, но също и солена и сушена риба, кожи, дървен материал, мед, желязо, сребро, олово и сол.

.